فیلیپ موریس اینترنشنال (PMI)، شرکت چندملیتی که بیشتر با سیگارهای مارلبورو شناخته میشود، تعهد کرده است طی 12 سال آینده یک میلیارد دلار به بنیاد تازهتأسیس جهانی عاری از دود (FSFW) برای تحقیقات علمی پیرامون حذف استفاده از تنباکو در سراسر جهان کمک کند.
این خبر در مجمع جهانی تنباکو و نیکوتین توسط بنیانگذار بنیاد، دکتر درک یاچ، مدیر اجرایی سابق سازمان بهداشت جهانی (WHO) که توسعه پیمان جهانی کنترل دخانیات (کنوانسیون کنترل دخانیات) را رهبری میکرد، اعلام شد.
همانطور که در یک بیانیه مطبوعاتی بیان شد، «این بنیاد بر اساس تغییرات اخیر سیاسی و علمی برای تأمین مالی تحقیقات و حمایت از ابتکارات مشترک برای تسریع کاهش مرگ و میر ناشی از استعمال دخانیات در سراسر جهان است.»
این اقدام چه سودی برای شرکت فیلیپ موریس دارد؟
شرکتهای بزرگ معمولاً این مقدار پول را صرفاً برای روابط عمومی و چند تیتر بحثبرانگیز خرج نمیکنند، FSFW در بیانیهای مطبوعاتی بیان کرد که برنامه تحقیقاتی مستقل، مالکیت دادهها، آزادی انتشار و محافظتهای سختگیرانه در برابر تضاد منافع را در انحصار خود خواهد داشت.
در مهمترین بخش شرایط ویژه کمکهزینهها و آییننامهها آمده است که غیرانتفاعی بودن این بنیاد مانع از مشارکت PMI یا سایر نمایندگان صنعت دخانیات در اداره بنیاد، یا هرگونه نفوذ بر تصمیمات، استراتژیها و یا فعالیتهای مالی بنیاد میشود.
چشمگیر به نظر میرسد، اما سخت است باور کنیم که این سطح از سرمایهگذاری صرفاً برای انجام تحقیقات پیرامون محصولات نیکوتینی کمخطر است. البته شاید هم این اقدام ابتکاری صادقانه باشد با توجه به اینکه یک میلیارد دلار در طول 12 سال برای شرکتی با سود 20 میلیارد دلاری در سال قطرهای از دریاست!
«تلاشهای ما روی جایگزینی سیگار با محصولات عاری از دود متمرکز است تا به میلیونها مرد و زنی که سیگار میکشند، جایگزینی بهتر ارائه دهیم. ما در اوج انقلابی واقعی ایستادهایم و مشتاقانه منتظر بررسی عینی تلاشهای خود و دیگران در این بنیاد هستیم.»
– آندره کالانتزوپولوس، مدیرعامل فیلیپ موریس اینترنشنال
این اقدامات چه تأثیری بر ویپینگ دارد؟
با این میزان سرمایهگذاری و پتانسیل دریافت بودجه از منابع دیگر، بنیاد جهانی عاری از دود به عنوان یک شرکت بزرگ و احتمالاً مستقل اداره میشود.
آیا صنعت ویپینگ سودی خواهد برد؟ مطمئن نیستم، برای جواب قطعی خیلی زود است. آیا آنها برنامه و سرمایه خود را بهطور نامتناسبی روی محصولات کمضرر PMI مانند دستگاه IQOS یا محصولاتی از سرمایهگذاران آینده این بنیاد در صنعت دخانیات متمرکز خواهند کرد؟ احتمالش هست.
بسیاری از مسائل مربوط به ویپینگ، مانند محلولهای طعمدار ویپ برای بزرگسالان، بودجه و توجهی را که در حال حاضر مورد نیاز است، دریافت نمیکنند و تحقیقات معتبر در این زمینهها برای ویپینگ مفید است.
همچنین، FSFW احتمالاً با سیل اطلاعات نادرست از طرف متعصبان کنترل دخانیات مواجه خواهد شد که این میتواند به اعتبار دانشمندان تحت حمایت FSFW لطمه بزند و دانشمندان شناخته شده را وادار به دوری از این بنیاد کند.
اگر تمایل جمعی به بیاعتمادی وجود داشته باشد، هر کسی که به دلیل ارتباط با فیلیپ موریس از FSFW حمایت مالی دریافت میکند، میتواند تأثیر زیادی بر اعتبار و توانایی انجام تحقیقات داشته باشد: یعنی نتیجه عکس در کاهش مرگ و میر ناشی از استعمال دخانیات با ترویج محصولات نیکوتینی کمخطر و در نتیجه تبدیل شدن کار این بنیاد به یک شوخی بزرگ!
تحقیقات پیرامون ویپینگ به یک جریان ابدی از مطالعات ضعیف تبدیل شده است که ناامیدانه به دنبال خطرات هستند و تعداد بسیار کمی از آنها مزایای بالقوه را در نظر میگیرند.
استنتون گتز از دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو، از دخانیات متنفر است و نگرانیهایی را در وبلاگ خود مطرح و اعلام کرده است که «سفر درک یاچ به سرزمین تاریکی اکنون کامل شده است.»
بیایید سریع قضاوت نکنیم، اگر FSFW بتواند امنیت هر محقق درجه یکی را تأمین کند، همراه با یک منبع مالی واقعی بدون هیچ قید و شرطی برای تحقیقات مناسب پیرامون ویپینگ، محققان احتمالاً کنترل دخانیات را بیارتباط با موضوع نشان میدهند که متأسفانه اینطور نیست یا دستکم در حال حاضر ممکن نیست.
در حال حاضر، بخش مطالعاتی که توسط مؤسسه ملی بهداشت (NIH) و FDA تأمین مالی میشود، به محققانی که تصمیم میگیرند به مقامات کمک کنند تا محصولات کمخطر را تولید و توزیع کنند، پاداش میدهد. تحقیقات ویپینگ به یک جریان ابدی از مطالعات ضعیف تبدیل شده است که ناامیدانه به دنبال خطرات هستند و تعداد بسیار کمی از آنها مزایای بالقوه را در نظر میگیرند.
آیا FSFW میتواند به مطالعات دقیق پیرامون مواردی که باعث بهبود ویپینگ میشوند و آن را ایمنتر میکنند تا بین افراد بیشتری پذیرفته شود، کمک کنند؟ آیا سرمایهگذاری قابل توجه Big Tobacco به بقا و شکوفایی صنعت ویپینگ کمک میکند؟ باید منتظر بود و دید.