با وجود تمام گزینههای پیش روی مصرفکننده برای استفاده از نیکوتین، دانشتن بهترین شیوه مصرف نیکوتین برای یک فرد سیگاری کمی دشوار است. در اینجا، به سه مورد از محبوبترین گزینهها و مزایا و معایب آنها پرداخته میشود.
پچ های نیکوتین
پچ نیکوتین یک درمان دارویی جایگزین نیکوتین (NRT) است که در اوایل دهه 1990 راهی بازار شده است. از آن زمان تاکنون بحثهای زیادی در مورد اثربخشی آنها صورت گرفته است. پچهای نیکوتین، تکههای کوچک تراپوستی حاوی مقادیر مختلف نیکوتین هستند که با هدف کاهش میل به سیگار، وارد جریان خون کاربر میشوند.
سازندگان این چسبها ادعا میکنند که شانس موفقیت یک فرد سیگاری برای ترک سیگار با استفاده از این روش دو برابر میشود، اما نتایج مطالعات، کمی متفاوت است. در تحقیقات انجام شده در دانشگاه واندربیلت، میزان اثربخشی این پچها با هدف ترک سیگار (پس از گذشت 24 هفته از مصرف پچها) در حدود 6 تا 11 درصد تخمین زده شده است.
جدیدترین و بحث برانگیزترین محصول موجود در این لیست، مسلماً اثربخشترین محصول در کاهش نرخ استعمال دخانیات در سطح جهان است.
مطالعات زیادی درباره اثربخشی پچها یا تکههای نیکوتین انجام شده است. به لطف این پچها، تحقیقات زیادی در مورد مزایای سلامتی و کاربردهای پزشکی نیکوتین از جمله کاربردهای آن در درمان بالقوه بیماری آلزایمر و برخی اختلالات شناختی دیگر مانند از دست دادن حافظه و زوال عقل انجام شده است.
تحقیقات انجام شده بر روی بیماران مسنی که از چسبهای نیکوتینی استفاده میکردند نشان داد که استفاده از چسب نیکوتین میتواند بدون مصرف دود سیگار، کمترین پتانسیل برای ایجاد اعتیاد را داشته باشد. بیمارانی که برای مدت طولانی از چسب نیکوتین استفاده کرده بودند، پس از پایان آزمایشها، عوارض قطع نیکوتین را تجربه نکردند. این نتایج نشان میدهند که میتوان از این روش به عنوان یک روش کاهش تدریجی و قطع مصرف سیگار – بدون ایجاد اعتیاد جدید- استفاده کرد. برخی از مشخصات این پچها عبارتند از:
- عدم ایجاد دود
- باید به صورت محتاطانه مصرف شود.
- میتوان از آن بدون ممنوعیت در هواپیما / رستوران / یا فضای عمومی استفاده کرد.
- قابلیت استفاده آسان
- عدم تقلید رفتار سیگار کشیدن
- در هیچ کشوری ممنوع نیست.
- خطرات سلامتی این پچها در مقایسه با سیگار ناچیز است.
- پتانسیل پایین این پچها برای ایجاد اعتیاد
- ممکن است تنظیم دوز مورد نیاز کاربر کمی سخت باشد.
- گاهی اوقات کاربران احساس سبکی سر یا حالت تهوع را تجربه میکنند.
- ممکن است رویاهای واضح و با جزئیات زیاد را تجربه کنید.
- برخی از افراد پوست حساسی دارند که با گذاشتن پچ تشدید میشود.
- در صورت استفاده از پچها، میتوانید عادت بردن دست به دهان برای کشیدن سیگار را ترک کنید.
- ممکن است بخشی از پوست که محل چسبیدن پچ است، کمی تغییر رنگ دهد.
آدامس نیکوتین برای ترک سیگار
آدامس نیکوتین در واقع اولین محصول تجاری NRT بود. این آدامس از اواسط دهه 1980 به بازار عرضه شد، اما در آن زمان برای خرید آن به نسخه پزشک نیاز بود. در حال حاضر این آدامسها در سرتاسر جهان بدون نسخه فروخته میشوند. در برخی از کشورها، آدامس نیکوتینی برای کودکان 12 ساله در دسترس است و در طعمهای میوهای و شیرین عرضه میشود.
با مصرف این آدامس، نیکوتین از طریق بافت نرم دهان جذب جریان خون میشود. باید کاربر آدامس را کمی بجود و بین دندان و گونه خود قرار دهد. جدای از جویدن، نتیجه قرار دادن آدامس در گوشه لپ مشابه اثر سنوس سوئدی است (توجه داشته باشید که سنوس سوئدی، 99-100 درصد ایمنتر از سیگار کشیدن است).
جویدن نادرست آدامس میتواند منجر به جذب سریع کل دوز نیکوتین موجود در این آدامس به جای آزاد شدن آهسته آن در طول زمان شود.
در برخی مطالعات نشان داده شده است که استفاده از NRT مانند آدامس نیکوتین میتواند نرخ موفقیت ترک سیگار را از حدود ۵ درصد به میانگین ۷-۸ درصد افزایش دهد. در صورت ترکیب NRT با مشاوره یا داروهایی مانند بوپروپیون (Zyban) یا هر دو، میزان موفقیت افزایش خواهد یافت. برخی از مزایای استفاده از آدامس ترک سیگار عبارتند از:
- تازگی نفس!
- محرک مناسبی برای حواس پرتی است، چرا که بسیاری از سیگاریها وقتی نمیتوانند سیگار بکشند، تمایل دارند آدامس بجوند.
- با جویدن آدامس، دود یا بخاری تولید نمیشود.
- میتوانید بدون نگرانی سوار هواپیما / رستوران / یا فضای عمومی شوید (اما همراه داشتن دستمال کاغذی را فراموش نکنید!).
- جویدن نادرست میتواند منجر به جذب سریع کل دوز نیکوتین موجود در آدامس به جای آزاد شدن آرام آن در طول زمان شود.
- نشان داده شده است که مصرف این محصول موجب افزایش وزن در هشت هفته اول پس از ترک سیگار میشود.
- اگر میخواهید در جمع سخنرانی کنید، از این محصول استفاده نکنید و آدامس نجوید.
- ممکن است مصرف مدام ادامس موجب ایجاد مشکلات دندانی یا ایجاد اشکال در ترمیمهای دندانی قبلی شود.
- مصرف دائمی آن دشوار است.
ویپینگ
ویپ در سال 2003 در چین اختراع شد و سپس در سال 2006 به اروپا و پس از آن در سال 2007 به ایالات متحده عرضه شد. استفاده از این محصول همچنان موافقان و مخالفان زیادی دارد. علیرغم مطالعات ناقص و تبلیغات مختلف بر علیه استفاده از ویپ، هنوز ویپینگ طرفداران زیادی دارد. در یک مقاله منتشر شده از سوی سازمان بهداشت عمومی انگلستان اعلام شده است که «بهترین تخمینهای کنونی نشان میدهند که دستگاه های ویپ در حدود 95 درصد کمتر از سیگار ضرر دارند» و «تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر این که ویپ موجب سوق دادن کودکان یا افراد غیرسیگاری به سمت کشیدن سیگار میشود، ارائه نشده است».
با ویپینگ و گرم شدن جویس، آئروسلهای حاوی نیکوتین یا بدون نیکوتین تولید و استنشاق میشود. نیکوتین در ریهها جذب شده و آئروسلها به همراه بازدم خارج میشوند. این فرآیند به دلیل داشتن احساس و شباهت بصری مشابه سیگار مورد تحسین و انتقاد موافقان و مخالفان قرار گرفته است.
کشیدن ویپ، حس دهانی، عادت به استفاده از نیکوتین و طعم آن را با هم ترکیب میکند. با اینکار، ویپینگ احساس کشیدن سیگار -که سالانه شش میلیون نفر در سراسر جهان را به سمت کشیدن سیگار سوقمی دهد- را تقلید میکند. برخی ویژگیهای ویپینگ عبارتند از:
- احساس سیگار کشیدن را بدون خطرات کشیدن سیگار یا تنفس دود واقعی القا میکند.
- در هزاران طعم موجود است.
- عملکرد دست به دهان واقعی را ارائه میدهد.
- تعیین میزان بخار مورد نیاز امکانپذیر است.
- مزه دود واقعی را ندارد.
- میتوانید از جویسهای با بوی خوراکی مورد علاقهتان استفاده کنید.
- میتوانید از جویسهای با طعم غذاهای مورد علاقه خود استفاده کنید.
- ممکن است ویپینگ برای افراد مبتدی پیچیده و طاقت فرسا باشد.
- ممکن است یافتن طعم و تجهیزات مناسب برای هر فرد، کمی پرهزینه و زمانبر باشد.
- در صورت عدم مراقبت، ممکن است ای-لیکوئید ها برای کودکان کوچک و حیوانات خطرناک باشد.
- ممکن است افراد نا آگاه فکر کنند که شما هنوز سیگار میکشید.
ملاحظات
به دلیل اهمیت کاهش آسیبهای ناشی از ترک سیگار، افراد سیگاری به دنبال یافتن جایگزینهای جدید و موثر برای کمک به ترک سیگار بدون آسیب هستند. امرزوه، بسیاری از صنایع به سمت پیادهسازی مفهوم مصرف ایمن نیکوتین حرکت میکنند و آینده برای کسب و کارهایی که به دنبال یافتن روشهای جایگزین استفاده از نیکوتین هستند، روشن و امیدوارکننده به نظر میرسد.