ویپ RBA چیست؟
RBA مخفف Re-Buildable Atomizer (اتومایزر قابل بازسازی) است و نوعی وی دست ساز است. این اصطلاح در سال 2021 کمتر از چند سال پیش استفاده میشود، اما همچنان به دستهبندی کمک میکند.
RBA یک ویپ پیشرفته با عرشهای (deck) برای کویلها و فیتیلههای (wick) نصب شده توسط کاربر است که به آن «builds» میگویند. اصطلاح RBA امروزه تقریباً تنها برای عرشههای جداشدنی مخزنهای ویپ استفاده میشود و «اتومایزرهای قابل بازسازی» اصطلاح رایجتری برای گروه وسیعتر شده است. اما هر اتومایزر دارای عرشه ساخت (مانند RDA، RDTA، RTA یا جنسیس) عملاً یک ویپ RBA است.
این راهنما به اتومایزرهای قابل بازسازی و سرهای RBA خواهد پرداخت. هدف، ارائه شباهتها و تفاوتهای کلیدی بین انواع مختلف RBA و کمک به انتخاب اتومایزر مناسب با نیازهایتان است. اگر ایده ساخت کویلهای خود و تنظیم دقیق ساختههایتان را دوست دارید اما در دریای مخففهای RBA گم شدهاید، به خواندن ادامه دهید.
RDA چیست؟
RDA مخفف Rebuildable Dripping Atomizer (اتومایزر قطرهای قابل بازسازی) است. RDA نوعی RBA است که کاربر را ملزم میکند به جای تغذیه از مخزن، جویس را به صورت دستی به کویلها و فتیلهها اضافه کند. RDAها یک منبع جویس در پایین عرشه ساخت برای ذخیره جویس دارند و دمهای فیتیله در این حفره قرار میگیرند. معمولاً، منبع جویس ظرفیت مخزن را ندارد، بنابراین ویپر باید مرتب ایجویس اضافه کند تا از خشک شدن فتیلهها جلوگیری شود.
ماهیت دستی خیس کردن فتیلهها و کویلها باعث میشود RDAها سختتر از مخزن باشند، مگر آنکه برای یک ماد اسکوانک تنظیم و استفاده شوند. یک RDA آماده برای اسکوانک (که اغلب RSA نامیده میشود) دارای یک پین 510 توخالی است و میتوان آن را با یک بطری فشرده کوچک که در داخل ماد قرار دارد و از طریق یک پنجره کوچک قابل دسترسی است، با ایجویس پر کرد. عمل اسکوانک هنوز دستی است و بسیار شبیه چکاندن است با این تفاوت که بسیار راحتتر از حمل جداگانه بطری جویس است.
مخزنهای RBA مختلف
مخزنهای RBA همان مخزنهای ویپ با عرشه قابل بازسازی هستند. در ادامه با نامهای متعددی روبرو خواهید شد (که بیشتر آنها سرواژه هستند).
RTA
RTA مخفف Rebuildable Tank Atomizer (اتومایزر مخزن قابل بازسازی) است. البته، همه مخزنهای قابل بازسازی از لحاظ فنی RTA هستند، اما با ظهور انواع جدید، مخفف آن به یک سیستم خاص چسبید. RTAها به روشهای مختلفی طراحی شدهاند اما جامعترین ویژگیهای یک RTA عبارتند از:
- یک عرشه RBA برای یک یا دو کویل (اما گاهی بیشتر)
- عرشهای که در زیر یا وسط قسمت مخزن قرار دارد
- یک سیستم دودکش و زنگ که عرشه را می پوشاند و تا لبی دستگاه امتداد دارد
سیستم دودکش و زنگ از ویژگیهای کلیدی RTA است که آن را از سایر مخزنهای RBA متمایز میسازد. اولین بار در سال 2011 توسط Golden Greek (GG) با iAtty به ویپینگ معرفی شد و اکنون اکثر مخزنهای ویپ طراحی مشابهی دارند. این زنگ یک محفظه کوچک در اطراف عرشه ایجاد میکند که توسط فتیلهها از جویس جدا شده و باعث ایجاد فشار خلاء در مخزن میشود. این فشار خلاء فتیلهها را با ایجویس تغذیه میکند که با آزاد شدن حباب پس از استنشاق مشهود است. فتیله هنوز از مویینگی برای جذب جویس استفاده میکند، اما فشار خلاء آن را سریعتر به جلو میراند که میتواند فتیله را کارآمدتر کند – بهویژه در کاربردهای با قدرت بالاتر. بخار از طریق دودکش بالا میرود و جریانی غلیظ ایجاد میکند که برخی معتقدند برای طعم بهتر است.
سرهای RBA
سرهای RBA عرشههای محصوری هستند که با مخزنهای ساب اهم و نیز پادسیستمها کار میکنند. عرشه RBA میتواند جایگزین سر کویل کارخانهای شود و کاربر میتواند ساختههای خود را کنترل کند. ویژگیهای سری RBA:
- قابل باز شدن و تعویض مانند سر کویل معمولی
- برای استفاده با ویپهای خاص (بیشتر مخزنها سری RBA ندارند)
- برای استفاده با حداکثر دو کویل (به ندرت بیشتر)
مخزنهایی که با سری RBA عرضه میشوند، یک دستگاه ابتدایی در اختیار کاربر قرار میدهند که با افزایش تجربه میتوان آن را ارتقا داد. سرهای RBA چند سال پیش تقریباً ناپدید شدند، اما اخیراً با ظهور بیشتر و بیشتر RBAهای پاد ویپ در بازار، دوباره احیا شدهاند.
RDTA
RDTA مخفف Rebuildable Dripping Tank Atomizer (اتومایزر مخزنی قطرهای قابل بازسازی) است. همانطور که از مخفف آن پیداست، RDTA ویژگیهای RDAها و RTAها را با هم ترکیب میکند. عرشه یک RDTA مانند RDA طراحی شده است و عملکرد مشابهی دارد، اما بخش مخزن که در زیر عرشه قرار دارد میتواند بدون نیاز به چکهکردن مداوم، جویس را به بدنه برساند. ویژگیهای اصلی RDTA عبارتند از:
- عرشهای که معمولا برای یک یا دو کویل (اما گاهی اوقات بیشتر) است
- عرشهای که معمولاً بالای قسمت مخزن قرار میگیرد
- عدم سیستم زنگ و دودکش مانند RTAهای معمولی
RDTA اصلی Big Dripper از شرکت Subohm Innovations بود و تنها یک RDA ساده بود که یک مخزن فنری در بالای عرشه داشت و کویلها و فتیلهها را از طریق پمپاژ دستی تغذیه میکرد. با اینکه این اولین RDTA رسمی بود اما طراحی آن در نمونههای بعدی که به بازار آمد حفظ نشد. پس RDTA در واقع یک RDA با بخش مخزن است که به عنوان یک منبع جویس عمیق عمل میکند.
جنسیس
اتومایزر جنسیس یکی از اولین مخزنهای قابل بازسازی است که تا کنون ساخته شده و یکی از سختترین آنها برای استفاده است. با این حال، این اتومایزرها این روزها بسیار نادر هستند و احتمالاً هیچ وقت با آنها در یک فروشگاه برخورد نخواهید کرد. ویژگیهای اتومایزر جنسیس:
- یک عرشه RBA معمولا برای یک یا دو کویل (به ندرت بیشتر)
- عرشهای که بالای مخزن قرار دارد
- فتیلههای توری لولهای به جای پنبه
مدل اصلی اتومایزر جنسیس تا حد زیادی در بازار ناپدید شده است، اما یک سری مخزنها هستند که به آنها GTA میگویند که مخفف Genesis Tank Atomizer است. اسم GTA کمتر تعریف شده است و یک دسته واقعی مخزن نیست. بیشتر این مخزنهایی که فکر میکنیم GTA (یا «مدل جنسیس») هستند فقط RTA هستند.
RTA در مقایسه با RDTA، RDA و RBA
هنگامی که سعی در درک تفاوتهای این نوع دستگاهها دارید، نکتهای که باید به خاطر داشته باشید این است که همه آنها قابل بازسازی هستند و از کاربر میخواهد که نحوه ساخت و بستهبندی کویلهای ویپ را دانسته و همچنین درک درستی از قانون اهم و ایمنی باتری داشته باشد.
RBA در مقایسه با RDA: RDA نوعی RBA است که فاقد مخزن است.
RDA در مقایسه با RTA: در RDA به جای اینکه فتیلهها و کویلها مثل RTA از مخزن با ایجویس خیس شوند باید به صورت دستی این کار را کرد. اکثر RTAها ظرفیت حداقل چند میلی لیتر ایجویس را دارند در حالیکه اکثر RDAها ممکن است گنجایش تنها مقدار کمی از آن را داشته باشند.
RDTA در مقایسه با RDA: RDTA مانند یک RDA است که مخزن دارد. در RDTA به جای اینکه جویس مانند RDA به صورت دستی روی کویلها و فتیلهها چکانده شود، یک مخزن برای ذخیره جویس اضافی وجود دارد.
RTA در مقایسه با RDTA: RTA و RDTA هر دو مخزنهای قابل بازسازی هستند، اما RTAها معمولاً دارای یک عرشه در پایین اتومایزر بوده و از سیستم دودکش و زنگ استفاده میکنند. از طرف دیگر، RDTA ها، زیر سرپوش بالایی، معمولاً در بالای مخزن یک عرشه باز دارند که فتیلهها در آن آویزان هستند.