خانه محصولات کاربری سبد خرید0
حالت کنترل دما در ویپ

حالت کنترل دما در ویپ ها چگونه کار می کند؟

چه تازه‌کار باشید چه باتجربه، ضربات خشک به گلو و سوختن کویل یکی از بدترین کابوس‌هایی است که مصرف‌کنندگان ویپ با آن روبرو می‌شوند. اما به لطف حالت انقلابی کنترل دما در ویپ ها، حالا دیگر می‌توانید از ضربات خشکی، سوختی و دیگر نقاط ضعف رایج در ویپینگ بدون کنترل دما دوری کنید و در مجموع تجربۀ استفادۀ بی‌دردسر از ویپ را داشته باشید. در این مقاله مفهوم حالت کنترل دما، روش کار آن و اینکه در ابتدا چطور می‌توانید از آن استفاده کنید را شرح خواهیم داد.

مقدمه‌ای بر ویپینگ با کنترل دما

حالت کنترل دما (TC) شما را قادر می‌سازد میزان دمای مشخصی را روی ماد خود تنظیم کنید تا ایجوس با آن دما بخار شود. ماد شما مطابق با میزان دمای تنظیم‌شده قدرت خروجی خود را به نحوی تعیین خواهد کرد که دمای کویل‌ها ثابت و تحت کنترل باقی بماند. این روش اساساً از «ضربات خشک» یا کویل سوخته، که کابوس همۀ مصرف‌کنندگان ویپ است، جلوگیری می‌کند. زمانی که حالت کنترل دما به درستی استفاده شود، کویل‌های شما دیگر هرگز بیش از حد داغ نمی‌شوند یا ویک‌های شما را نمی‌سوزانند. همچنین، این حالت از نظر ایمنی هم نوعی احتیاط محسوب می‌شود و باعث می‌شود کویل‌های شما عمر بیشتری داشته باشند و در عین حال با انتخاب دمای دلخواه خودتان، تجربۀ بهتری از ویپینگ داشته باشید. زمانی که کاربر قلق کنترل دمای ویپینگ را یاد بگیرد، دیگر می‌توان تضمین کرد که با هر کامی که از دستگاهش می‌گیرد از آن لذت می‌برد.

دستگاه‌های ویپ در شکل‌ها و ابعاد مختلفی تولید می‌شوند. بیشتر دستگاه‌هایی که قابلیت کنترل کردن دما را در اختیار شما قرار می‌دهند و از کنترل دما پشتیبانی می‌کنند اغلب به عنوان ماد جعبه‌ای یا باکس ماد شناخته می‌شوند و چیپی در خود دارند که باعث می‌شود بتوانند دمای کویل را تنظیم کنند. اولین نوع از این دستگاه‌ها زمانی تولید شد که در سال 2014 موسسه‌ای به نام EVOLV چیپ DNA را اختراع کرد. حتی همین حالا هم بسیاری از مصرف‌کنندگان، ویپ مادهای مجهز به چیپ‌های DNA را از مرغوب‌ترین ویپ‌های بازار می‌دانند؛ مادهای DNA به شکل وسیعی به‌عنوان دقیق‌ترین و پیوسته‌ترین دستگاه‌های کنترل دما پذیرفته شده‌اند. پیش از ظهور حالت کنترل دما، بیشتر مادهای ویپ صرفاً می‌توانستند وات دستگاه را تنظیم کنند. اما بسیاری از دستگاه‌هایی که امروزه توسط شرکت‌هایی نظیر Voopoo، Vaporesso و Vandy Vape تولید می‌شوند هم حالت کنترل دما را دارند، هم حالت کنترل وات.

روش کار ویپینگ کنترل دما چگونه است؟

اگر قصد دارید ویپینگ با کنترل دما را شروع کنید یا اینکه به‌تازگی این کار را آغاز کرده‌اید، بد نیست شناخت مختصری از روش کار آن داشته باشید. اما حقیقت امر این است که شما بدون عِلم به جزئیات هم می‌توانید از کنترل دما استفاده کنید. جذابیت کنترل دما هم در همین است؛ اگر تنظیمات مناسب داشته باشید، ماد بقیۀ کارها را خودش برایتان انجام می‌دهد!

اصل اساسی ویپینگ با کنترل دما یک مشخصۀ الکتریکی به نام «مقاومت» است. مقاومت در اصل میزان جریانی است که اجازه دارد از کویل دستگاه شما عبور کند. این مقدار جریان است که مستقیماً دمای کویل تبخیرکنندۀ ایجوس را تعیین می‌کند. برخی از مواد تشکیل‌دهندۀ کویل مقدار مقاومت ثابتی دارند، اما مقاومت بقیۀ مواد آن با بیشتر داغ شدن افزایش می‌یابد. این مواد که مقادیر مقاومت متنوعی نیز دارند همان موادی هستند که برای ساختن کویل برای ویپینگ کنترل دما به کار می‌روند.

هر چه دمای کویل افزایش پیدا می‌کند، مقاومت آن نیز بالا می‌رود. ماد کنترل دمای شما نیز جریان را کاهش می‌دهد تا دستگاه به دمای مشخص‌شده توسط شما باقی بماند و در نتیجه حلقۀ بازخوردی خلق می‌شود که دما را حفظ و ویپینپگ یکنواختی حاصل می‌کند.

دستگاه‌های برخوردار از حالت کنترل وات معمولاً از کویل‌هایی بهره می‌برند که از سیم کانتال ساخته شده‌اند. مقاومت این سیم با بالا و پایین رفتن دما تغییری نمی‌کند. به همین دلیل، نمی‌توان سیم کانتال را برای حالت کنترل دما استفاده کرد. در دستگاه‌های کنترل دما، مواد کویلی نظیر فولاد ضدزنگ به کار می‌رود و علتش این است که مقاومت این مواد با بالا رفتن دما افزایش و با پایین رفتن دما کاهش می‌یابد.

مفهوم ویپینگ با کنترل دما را می‌توان با مثال کروز کنترل در خودرو مقایسه کرد. زمانی که خودرویی در حال بالا رفتن از یک تپه باشد، برای حفظ سرعت قبلی به نیروی بیشتری نیاز دارد. اگر خودرو در سرازیری قرار گیرد، به نیروی کمتری برای حفظ سرعت قبلی‌اش نیاز دارد. خروجی نیرو تغییر می‌کند اما سرعت ثابت باقی می‌ماند. هدف اصلی این است که سرعت خودرو حفظ شود.

چیزهایی که برای ویپینگ در حالت کنترل دما نیاز دارید

اول از همه اینکه به ماد ویپی نیاز دارید که قابلیت فعال‌سازی حالت کنترل دما را داشته باشد. مادی که شما را قادر سازد TCR (ضریب دمایی مقاومت) را برای هر سیم تنظیم کنید خوب است، اما مطلقاً واجب نیست. فراموش نکنید که همانطور که قبلاً گفتیم، بعضی از مادها کنترل دما را بهتر از کالاهای مشابه انجام می‌دهند. تعداد بسیار زیادی از مصرف‌کنندگان، مادهای مجهز به چیپ DNA یا Yihi را بهترینِ بهترین‌ها معرفی می‌کنند، اما همین مسئله سبب می‌شود هزینه‌شان نیز بیشتر از دیگر مادهای ویپ باشد. مادهای تولید شرکت‌هایی نظیر Voopoo، Vaporesso و Vandy Vape می‌توانند کنترل دما را به خوبی انجام دهند اما کیفیت آنها با هم یکی نیست.

علاوه بر مادی با قابلیت کنترل دما، به مخزنی هم نیاز دارید که بتوان از سیم‌هایی از جنس فولاد ضدزنگ، تیتانیوم یا نیکل در آن استفاده کرد. این مخزن می‌تواند مخزنی باشد که کویل‌های پیش‌ساخته‌ای با همین جنس مواد داشته باشد یا مخزنی قابل بازسازی (RDA، RTA یا RDTA) باشد که خودتان بتوانید کویل ساخت دست خودتان را در آن نصب کنید.

نکتۀ مهم آخر اینکه باید از مواد مناسب برای کویل استفاده کنید. با طرح این مطلب به آخرین بخش این راهنما می‌رسیم…

انواع مواد مناسب برای کویل‌های کنترل دما

هر کویلی را نمی‌توان برای ویپینگ با کنترل دما به کار برد. اگر بخواهیم کنترل دما به شکل موثری انجام شود، کویل باید از جنس یکی از چند نوع مادۀ مختلف باشد. همانطور که قبلاً گفته شد، به موادی برای سیم نیاز دارید که مقدار مقاومتشان با تغییر دما تغییر کند. در ادامه چند مورد از مواد رایج مورد استفاده برای ساخت کویل‌های ویپینگ کنترل دما مشاهده می‌کنید.

فولاد ضدزنگ بطور کلی بهترین گزینه محسوب می‌شود زیرا همیشه در بازار موجود است و به راحتی می‌توان آن را پیدا کرد. سیم فولاد ضدزنگ با درجات مختلفی مثل 304، 316، 316L، 317 و 430 موجود است. رایج‌ترین نوع سیم مورد استفاده برای ویپینگ SS316L است و مزیت آن این است که می‌توان هم برای ویپینگ حالت کنترل دما هم برای ویپینگ حالت وات استفاده کرد.

نیکل 200: این سیم معمولاً به نام Ni200 شناخته می‌شود. نیکل 200 اولین سیمی بود که برای مادهای ویپ با قابلیت کنترل دما مورد استفاده قرار گرفت. اما حالا به دلیل اثرات حساسیت‌زای نیکل بر بعضی افراد به ندرت از آن استفاده می‌شود. نمی‌توان سیم نیکل را برای حالت وات به کار برد.

تیتانیوم درجۀ 1: این سیم که اغلب در بازار به نام Ti می‌شناسند برای مادهای ویپ با قابلیت کنترل دما مناسب است اما بعضی وقت‌ها ممکن است بیش از حد گرم شود. نمی‌توان سیم تیتانیوم را برای حالت وات به کار برد.

آلیاژ نیکل-آهن: این ماده که معمولاً به نام NiFe شناخته می‌شود درجات مختلفی مثل 30، 48، 52 و 70 دارد. متأسفانه سیم NiFe را نمی‌توان به‌راحتی در بازار پیدا کرد. نمی‌توان این آلیاژ را برای حالت وات به کار برد.

در جدول زیر می توانید حالت های ممکن را با توجه به نوع فلز مشاهده کنید.

ضریب دمایی مقاومت (TCR)

هر نوع سیم موردبررسی در این مطلب ضریب دمایی مقاومت (TCR) مخصوص به خود را دارد. ضریب دمایی نشان‌دهندۀ تغییر تدریجی مشخصه‌های فیزیکی سیم با تغییر دما است (همانطور که قبلاً گفته شد این مورد از مشخصه‌های مورد نیاز برای ویپینگ با کنترل دما است). این مقدار مشخص TCR برای سیم در حافظۀ ماد ویپ باقی می‌ماند تا بتواند مقدار توان ارسالی به کویل را تنظیم و در نتیجه دما را کنترل کند. مقدار TCR برخی از ماد ویپ‌های موجود در بازار بطور پیش‌فرض برای فولاد ضدزنگ (316L)، Ni200 و تیتانیوم تعریف شده است. اما با توجه به اینکه درجه‌های مختلف فلزات مقادیر TCR مختلفی دارند، کاربر تنها می‌تواند سیمی را نصب کند که با مقدار TCR پیش‌فرض سازگار باشد. برای حل این معضل، دستگاه‌هایی با مقادیر TCR قابل تغییر به بازار معرفی شدند. حالا دیگر با اضافه شدن این ویژگی می‌توانید مقدار TCR کیت خود را مطابق با سیمی که خریده‌اید تنظیم کنید؛ ساده است!

روش ویپینگ با کنترل دما 

حالا بیایید مراحل مورد نیاز برای آغاز ویپینگ با کنترل دما را بررسی کنیم تا بتوانید بهترین تجربه را با آن داشته باشید. 

ابتدا دستگاه خود را روشن کنید و در حالت کنترل دما قرار دهید. اگر دستگاه به شما اجازه می‌دهد مقدار TCR را برای مادۀ کویلی که دارید تنظیم کنید، پس می‌توانید در همین مرحله این کار را انجام دهید. اگر نه، نوع سیمی که کویل شما از آن ساخته شده است را انتخاب کنید. طی این فرایند، هم کویل و هم دستگاه شما باید هم‌دما با دمای اتاق باشند تا از دقت دمای نشان‌داده‌شده‌ای که دستگاه بعداً هنگام ویپ‌کردن در نظر می‌گیرد اطمینان حاصل کنید. برای اینکه مطمئن شوید دستگاه و مخزنش با دمای اتاق یکی است، حداقل 5 دقیقه بعد از آخرین استفاده از دستگاه این فرایند را شروع کنید. 

پس از آن کویل را نصب کنید. اگر از مخزنی استفاده می‌کنید که کویل‌های پیش‌ساخته و خریداری‌شده نیاز دارد، مطمئن شوید محکم داخل مخزن پیچ شود یا به کل آن را در مخزن فشار دهید. زمانی که کویل نصب شد، می‌توانید کامل مخزن را ببندید و در ماد خود سوار کنید. مطمئن شوید که مخزن محکم به ماد پیچ شود (البته نه بیش از حد محکم) و صفحه‌نمایش را بررسی کنید تا درستی مقدار مقاومت تأیید شود. اگر درست بود، مقاومت روی ماد را قفل کنید. روش انجام این کار در هر دستگاه متفاوت است. 

اگر از کویل قابل‌بازسازی استفاده می‌کنید، سوختن به صورت خشک پیشنهاد نمی‌شود. به جای این کار، برای جلوگیری از بروز نقاط داغ، فضایی خوب و منظم به کویل بدهید. دور زدن فرایند سوختن خشک باعث می‌شود دستگاه شما بتواند مقاومت را دقیق‌تر اندازه‌گیری کند و تجربۀ ویپینگ نرم‌تر و پیوسته‌تری برای شما فراهم آورد. 

بعضی از دستگاه‌های موجود در بازار به‌صورت خودکار میزان وات را در حالت کنترل دما تنظیم می‌کنند، اما برخی از مادها این امکان را به شما می‌دهند که خودتان میزان وات و دما را تعیین کنید. اگر ماد شما اجازه می‌دهد وات را تغییر دهید، باید وات و دما را در پایین‌ترین مقدار چاپ‌شده روی کویل قرار دهید و کار را از آنجا شروع کنید. همینطور که ویپینگ می‌کنید می‌توانید به مرور زمان وات و دما را بالا ببرید تا به میزان دلخواهتان برسد.

نکتۀ آخر اینکه فراموش نکنید ایجوس اضافه کنید و چند دقیقه صبر کنید تا ویک‌هایتان اشباع شوند. 

بهترین دما برای ویپینگ چیست؟

حالا که دستگاهتان آماده شده است، بیایید دربارۀ یکی از سردرگم‌کننده‌ترین عوامل مربوط به ویپینگ با قابلیت کنترل دما صحبت کنیم، یعنی انتخاب دمای مناسب برای ویپینگ.

بهترین دمای توصیه‌شده برای ویپینگ بین 390 تا 480 فارنهایت (معادل 200 تا 250 سانتی‌گراد) است اما این موضوع در نهایت به سلیقۀ خودتان بستگی دارد. پیشنهاد ما این است که ابتدا با پایین‌ترین دمای این بازۀ دمایی شروع و هر بار 10 فارنهایت به آن اضافه کنید. همینطور که این کار را انجام می‌دهید، به دمای درج‌شده روی صفحه‌نمایش دقت کنید و حسی که از ویپینگ می‌گیرید را بسنجید. در نهایت، به نقطه‌ای می‌رسید که احساس می‌کنید دستگاه ویپ در بهترین حالت خود قرار گرفته است. اگر به مقدار رسیده باشید، می‌توانید بدون سوزاندن کویل یا ویک، کام‌های طولانی و نرم از آن بگیرید.

اگر ماد به شما اجازه می‌دهد وات را تغییر دهید، آن را نیز تنظیم کنید تا به وات دلخواهتان برسید. وات مشخص‌شده تعیین می‌کند کویل شما با چه سرعتی به دمای تعیین‌شده می‌رسد. پس این تنظیمات نیز بر مدت‌زمان کامی که می‌توانید قبل از تمام شدن ویپ بگیرید تأثیر خواهد داشت.

ویپینگ با کنترل دما کاملاً به سلیقه بستگی دارد! اگر دوست دارید ویپ خنک‌تری داشته باشید، دما را کاهش دهید. اگر دوست دارید کمی داغ‌تر باشد، دما را بالا ببرید! با آزمایش این مقدار دما، بالاخره به نقطه‌ای می‌رسید که دقیقاً همان چیزی است که دوست دارید. هر چند بار که بخواهید می‌توانید مقدار را تغییر بدهید تا محض تنوع تجربۀ متفاوتی داشته باشید. باید به خاطر داشته باشید که دما می‌تواند تأثیر مستقیمی بر میزان رطوبت بخار تولیدشده داشته باشد. اگر احساس می‌کنید پرتاب بخار تا حدی خشک است، دما را کاهش دهید تا رطوبت آن بیشتر شود. باز هم با اندکی آزمون و خطا بالاخره می‌توانید به مقادیر دمایی مناسب با سلیقۀ خود برسید.

نقاط قوت و ضعف ویپینگ با کنترل دما

حالا که ایدۀ اساسی ویپینگ کنترل دما و نحوۀ شروع آن را می‌دانید، وقت آن شده است که صحبت مختصری دربارۀ نقاط مثبت و ضعف رایج آن داشته باشیم؛ هر چیز خوبی مجموعه مزایا و معایب خاص خودش را دارد و با وجود اینکه حالت کنترل دما بسیار عالی به نظر می‌رسد، از این قاعده مستثنی نیست.

نقاط مثبت ویپینگ کنترل دما

از ضربات حرارت/خشکی جلوگیری می‌کند: روش‌های مختلفی برای جلوگیری از این نوع ضربات خشک و حرارت وجود دارد اما مزیت اصلی کنترل دما این است که این کار را به‌صورت خودکار برایتان انجام می‌دهد. زمانی که ویک شما خشک می‌شود، دمای کویل افزایش می‌یابد و کنترل دما وارد عمل شده و میزان توان ورودی را کاهش می‌دهد. به جای آنکه ضربۀ خشکی به گلویتان وارد شود، صرفاً بخاری با چگالی کمتر دریافت می‌کنید. همین! دیگر خبری از ضربات ناخوشایند بخار یا سوختن کویل نیست!

عمر طولانی‌تر کویل و ویک: کاربر است که تصمیم می‌گیرد برای جلوگیری از ضربات ناخوشایند در حالت ویپینگ وات بیش از اندازه کویل‌های دستگاه را گرم نکند. ویپینگ با کنترل دما با تحت کنترل نگهداشتن دما این کار را برایتان انجام می‌دهد. در نتیجه، دیگر خبری از سوختگی یا خرابی نخواهد بود. همچنین، کویل‌ها و ویک‌های کنترل دما از کویل‌های معمولی عمر بیشتری می‌کنند زیرا از دمای مورد نیاز برای ویپینگ خوب فراتر نمی‌روند.

بهبود عمر باتری: تا آنجایی که به باتری مربوط می‌شود، ویپینگ کنترل دما بسیار کارآمدتر از ویپینگ حالت وات عمل می‌کند. به‌صورت تخمینی ویپینگ کنترل دما 1.5 برابر توان کمتری از ماد ویپ وات مصرف می‌کند. علتش این است که ماد ویپ کنترل دما برای حفظ کویل در دمای انتخاب‌شده به توان کمتری نیاز دارد.

کام‌های یکسان: شاید بزرگ‌ترین مزیت ویپینگ کنترل دما این است که با هر بار پُک زدن بخاری یکدست و باکیفیت تولید می‌کند. این مهم با کنترل داشتن بر دمای کویل میسر می‌شود. در حالت وات پرتاب‌ها یکنواختی کمتری دارند زیرا دمای کویل بر اساس مدت‌زمان پرتاب تغییر می‌کند.

نقاط ضعف ویپینگ با کنترل دما

به‌اندازۀ حالت وات ساده نیست: معمولاً کار کردن با حالت وات ساده‌تر و بسیار طبیعی‌تر است. فقط کافی است وات مورد علاقه‌تان را مشخص و ویپینگ را شروع کنید؛ به همین سادگی. از طرفی، برای استفاده از حالت کنترل دما، باید مواد مورد علاقه‌تان را پیدا کنید، حالت کنترل دمای صحیح را انتخاب یا مقدار TCR صحیح را وارد کنید، وات را تنظیم کنید (اگر ماد این اجازه را بدهد) و سپس پیش از آنکه به دمای دلخواهتان برسید فرایند آزمون و خطا را طی کنید. همۀ این مراحل پیچیدگی ویپینگ با کنترل دما را نسبت به ویپینگ با حالت وات افزایش می‌دهند.

به یک ماد کنترل دمای خوب نیاز دارید: همۀ مادهای کنترل دمای موجود در بازار خوب و/یا قابل‌اطمینان نیستند. بیشتر مادهای کنترل دمای ارزان‌قیمت موجود محدودیت‌ها و نواقص بسیاری دارند. مطمئن شوید قبل از خریدن دستگاه‌های حالت کنترل دما خوب تحقیق کنید. 

تنها از مواد خاصی می‌توانید استفاده کنید: از دیگر معایب آن انتخاب مواد کویل است. معروف‌ترین و رایج‌ترین فلز مورد استفاده برای کویل در ماد ویپ‌های کنترل دما فولاد ضدزنگ است اما بیشتر کویل‌های پیش‌ساختۀ گزینۀ فولاد ضدزنگ را ندارند. بیشتر کویل‌های مناسب برای مخزن‌های ساب اُهم هنوز از جنسل کانتال هستند. بنابراین، اگر از اتومایزر قابل بازسازی استفاده نمی‌کنید یا خودتان کویل نمی‌سازید، احتمالاً ویپینگ در حالت کنترل دما برایتان دشوار خواهد شد.

نتيجه‏ گيری

ویپینگ با کنترل دما در صورتی مناسب است که بخواهید تجربۀ ویپینگ خود را شخصی‌سازی کنید و دوست داشته باشید هر بار که پُک می‌زنید، به شکلی یکنواخت کام بگیرید.

این حالت ویپینگ تا حد زیادی کاربر را در تنظیمات آن دخیل می‌کند چرا که گزینۀ انتخاب ماهیت ویپ فقط با کنترل کردن خود دما مقابلشان قرار گرفته است. ویپینگ در حالت کنترل دما مزایا و معایب خودش را دارد اما اگر به درستی استفاده شود، می‌تواند تجربه‌ای هیجان‌انگیز برای فرد مصرف‌کننده باشد چرا که آن ویپینگی یکنواخت و مطمئنی که در اختیار کاربر قرار می‌دهد برای ویپینگ کنترل وات امکان‌پذیر نیست.

با وجود فناوری ویپینگ کنترل دما، مسائلی نظیر خشکی و سوختگی و ویپ‌هایی که به دلیل پُک‌های طولانی بیش از حد داغ می‌شوند کاملاً رفع می‌شود. ویپینگ کنترل وات معمولی نیز بین مصرف‌کنندگان ویپ محبوبیت دارد اما شاهد تغییر الگوی مصرف هستیم و تعداد افرادی که به سراغ ویپینگ کنترل دما می‌روند بیشتر می‌شود. به همین دلیل، شرکت‌ها در تلاش هستند تا مادهای ویپ کنترل دما را برای تازه‌کارها ساده‌تر و استفاده از آن را آسان کنند.

اگر از پرتاب‌های بخار خشک و سوختگی ویک‌ها/کویل‌ها خسته شده‌اید و می‌خواهید تجربۀ ویپینگ بی‌دردسر را داشته باشید، وقتش رسیده است که کنترل دما را امتحان کنید. وقتی به «دمای کاملاً مناسب خود» برسید، مطمئناً عاشقش می‌شوید!

ثبت دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×